kleine auto's, groot nieuws

Modelauto Krant op zijwegen

Deze titel is een variant op de naam van een rubriek die Rolf ten Kate – ook wel de eminence grise van de Nederlandse modelauto hobby genoemd – jarenlang heeft geschreven in Autovisie. Op Rolf ten Kate komen we zeker terug, want er valt veel over hem te vertellen.

De Modelauto Krant gaat over modelauto’s… maar er zijn ook zijwegen en die kunnen onder meer leiden naar het stripverhaal. Ik ken veel verzamelaars die naast hun modellen ook een stripboeken collectie hebben die als hoofdonderwerp de automobiel. Ik ben één van hen en of ik mezelf ken valt – gelukkig – buiten het bestek van dit verhaal.
De Fiat groep heeft, zoals meer automerken, een prestigieuze showroom annex Italië beleving geopend aan 2 Rond – Point Champs Elysees in het hol van de Franse autoleeuw. De naam is Motor Village, bij de naamgeving was kennelijk het Italië gevoel even weg. Daar is op 16 februari de tentoonstelling VRAAOMM geopend  – te zien tot 20 mei – rond het thema Bandes Dessinées en automerken uit de Fiat stal. Thierry Dubois en Jean-Luc Delvaux zijn een paar namen die er aan bod komen. Andere auteurs worden allemaal uitgegeven bij Les Editions Paquet, die we weer kennen als de Zwitserse uitgever die veel auto-strips uitgeeft. Henk ’t Hart heeft daar al eens eerder een item over gemaakt in deze Krant.

Op www.paquet.li kan je daarover meer lezen en er worden drie boeken aangekondigd die in maart gaan verschijnen. Thierry Dubois komt met weer een boekje over de Route Nationale 7 én hij betrekt  RN no. 6 er nu ook bij. In de reeks van Jacques Gipar verschijnt Une 2CV pour Luciano. Scenario van Thierry Dubois en getekend door de Belg Jean-Luc Delvaux die tekent in de stijl van het stripblad Robbedoes – a la Jidéhem – met auto’s die veel vaart hebben en waarvan de wielen vrijwel niet de grond raken. Prachtige sfeervolle tekeningen uit een vervlogen periode. Het derde boek komt ut de serie Mauro Caldi en heet La baie des Menteur wat betekent De baai van de leugenaar. (Vertaald met Google – dus het kan wellicht ook wel betekenen Vooruit met de geit…)

Ben van Roode

 

0 comments on “Modelauto Krant op zijwegen

Sjors on 21/02/2012 09:00

Gelukkig, ik ben niet de enige met deze combiverzameling! Bij mij ligt het dan wel op het amerikaanse vlak met hot rods en superhelden.

Samen met Hot Wheels maakte DC comics in 1970 een comicserie, die na 6 nummers stopte. Aan tekenaars Alex Toth en Neil Adams zal het niet gelegen hebben.
http://www.comicvine.com/hot-wheels/49-2465/

Maar andersom kan ook natuurlijk! Door Aroutcheff en Leblon-Delienne worden fantastische (ruim 1:18) modellen gemaakt van auto’s uit strips. Kost een paar knaken maar dan heb je ook wat!
http://www.figuresetvous.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Autohistorie op Oldtimerblog:

Recente reacties

Nu in Oldtimerblog:

Oude berichten

Interview: Randall Lawson van Autopassion

“AutoArt komt er bij mij met deze prijzen niet meer in” Al meer dan 30 jaar actief in de modelauto wereld. Enthousiast, bezig, gedreven en  uitgesproken. De Modelauto Krant sprak met Randall Lawson in zijn winkel Autopassion aan de Koudenhorn in Haarlem. Hoe zag je Lees verder

0 commentaren