kleine auto's, groot nieuws

Mini en Maxi

WIKING (1) BVG-D38-b 1-160+1-87-1Berlijn, hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, is bij velen van ons zeker bekend. Een korte vakantie per bus, trein of vliegtuig naar deze metropool is erg geliefd. Het is een stad met een roemruchte geschiedenis die tot in de dertiende eeuw terug gaat. Het is tot het einde van de Tweede Wereldoorlog (1945) altijd de Duitse hoofdstad geweest maar was tot de hereniging van West- en Oost een verdeelde stad. Een groot deel (22%) bestaat uit natuur (parken, meren en rivieren), het Duitse Parlement is er gevestigd en er is voor iedereen van alles te zien en te beleven. Bekende plekken zijn de Brandenburger Tor, de Potsdammer Platz niet te vergeten nog gedeelten van de verfoeide Berlijnse Muur. Met een oppervlakte van ca. 895 km2 en met ruim 3,5 miljoen inwoners beschikt de stad over een uitgebreid openbaarvervoer netwerk. Al in oktober 1846 werd de eerste lijndienst gestart (ABOAG) en begin vorige eeuw gebruikte men al dubbeldekker bussen. Sinds 1929 verzorgt de BVG (Berliner Verkehrs Gesellschaft) het vervoer per bus, tram, Metro en op het water. De Metro (U-Bahn) heeft een uitgebreid lijnennet met zo’n 170 stations en honderden treinstellen. Met een wagenpark van meer dan 1.400 voertuigen kan vrijwel elk deel van de stad bereikt worden. De geel/grijze bussen zijn in binnen- en buitenland bekend en zijn ook als miniatuur erg geliefd.
Wiking heeft recent deze bijzonder leuke set in 1:87 (087304) en 1:160 (097303) uitgebracht van de D38 Dubbeldekker 10,54×3,99×2,34 (lxhxb) die van 1938 tot 1940 op een 140 pk Mercedes-Benz chassis gebouwd werd.

Ben Tieben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Oude berichten

Papier Hier: VW Phaeton

Hoeveel Up’s gaan er in een Phaeton? Voor ons ligt een voor Volkswagenbegrippen dikke folder en nog luxe uitgevoerd ook. Het gaat in dit geval over documentatie uit 2002 van de Volkswagen. Tevens voorzien van tussenliggende doorschijnende bladen met extra info. Totaal is deze documentatie Lees verder

0 commentaren