kleine auto's, groot nieuws

Conservatisme bij verzamelaars of Light and sound

DSC_0800Het verleden kent geen geheimen voor Oom Ben. Over de toekomst ben ik wat minder zeker. Dan nog maar een keer geput uit mijn geheugen.

Mijn voorganger als voorzitter van de NAMAC was Rolf ten Kate. Hij heeft erg veel gedaan om de modelauto hobby in Nederland te promoten. Hij heeft veel betekend voor de NAMAC. Maar hij had soms wat eigenaardige opvattingen. Hij zag een sterke tegenstelling tussen verzamelaars van luxe auto’s – zoals dat heette- en vrachtwagen liefhebbers. Van tijd tot tijd werd dat in woord en geschrift ook uitgedragen. Vooral de laatste groep zou maar één ding mooi vinden, modellen van trucks. Verder zou hun belangstelling niet gaan. Rolf vergat echter één ding, omgekeerd was hetzelfde het geval.

Over je grenzen
Nou is daar eigenlijk ook niks mis mee. Iedereen heeft zijn voorkeuren . Maar interesse in wat een ander doet is een goed ding. Ik zie op Facebook soms de vreemdste uitlatingen waarbij een Skoda-adept de Ford-modellen van een ander maar allemaal niks vind. En dat is natuurlijk onzin, driewerf onzin eigenlijk. Ik vind alles interessant en vaak mooi, vliegtuigen, treinen, de tank transporter van Tekno of schaal 1:87 modellen van WSI. Over je grenzen kijken komt je alleen maar ten goede. Ook bij het verzamelen!

Light and sound
Ook bij de keuze voor een bepaalde schaal speelt die behoudendheid een heel erg grote rol. Je kan toch ook iets mooi vinden zonder dat je het wilt hebben. Als gevolg van mijn opvattingen hierboven beschreven val ik voor de vele light and sound modellen die China voortbrengt. In een schaal van tussen 1:30 tot 1:38 ongeveer. De naam van de fabrikant staat er vaak niet op. Enerzijds omdat de modellen voor iedereen gemaakt kunnen worden. Anderzijds omdat er naar alle waarschijnlijkheid geen licentie rechten betaald worden. Dat laatste is geen diefstal naar mijn mening. Want een licentie verleen je om iemand toe te staan gebruik te maken van je merkrecht, of aan iemand die bepaalde vaardigheden heeft verworven en daar door mag gaan rijden in een bepaalde klasse van de autosport. Maar het geldt ook voor alle andere sporten.

50 miljoen dollar
Maar automerken leggen het begrip licentie wel erg ruim uit. Zij laten de licentie ook gelden voor de vorm van het object. Daarnaast laten zij ook geld betalen bij het afsluiten van de licentie en eveneens voor ieder model dat gefabriceerd wordt. Destijds betaalde Mattel 50 miljoen US dollar en een bedrag per gefabriceerd model. Eén van de redenen waarom modelauto’s duurder worden.

Scheiidslijn
In de light and sound modellen is veel aanbod. Alle belangrijke merken kom je tegen; Bentley, Rolls Royce, Hong Qi, Porsche en ga zo door. Op de foto’s kan je een paar voorbeelden zien. Je ziet drie Rolls Royces, een Bentley, een Spyker, een Hong Qi sedan en de zwarte paradewagen. Verzamelaars halen hier in het algemeen hun neus voor op. Dat is niet terecht. Sommige verzamelaars trekken nog steeds een scheidslijn tussen speelgoed en echte modelauto’s. Maar dan vergeten ze dat het allemaal begonnen is met het verzamelen van speelgoed zoals Dinky Toys. Ga heen en ontdek al die nieuwe schatten.

Ben van Roode

5 comments on “Conservatisme bij verzamelaars of Light and sound

Paul Spek on 28/05/2015 19:39

Oom Ben, je bent natuurlijk een autoriteit op het gebied van modellen met Light and sound, dus ik had wel een betere uitleg verwacht. Maar misschien verwachtte ik wel teveel. Voor de vertaling heb ik Google niet nodig, maar dan weet ik nog niet wat je bedoelt. Met je antwoord geef je er – anders dan je suggereert – geen blijk van rekening met mij te houden. Mijn vraag blijft helaas onbeantwoord. Da’s geen journalistiek…

BFM van Roode on 28/05/2015 13:21

Ik wil niet zeggen dat ik het niveau van mijn lezers onderschat. Integendeel zelfs! Hoewel de gemiddelde entry op facebook mij wel eens aan het twijfelen brengt. In jouw geval mag ik ervan uitgaan dat het fenomeen light en sound bekend is of met Google zelfs te vertalen is. Paul, ik houd in het vervolg rekening met je.

Paul Spek on 27/05/2015 11:03

Ben, wat houdt ‘Light and Sound’ in? Een lampje en een toetertje? Ik lees dat niet in je verhaal.

j.spaan on 16/05/2015 19:54

Dat zijn wijze woorden van oom Ben en helemaal waar!

Piete on 16/05/2015 14:56

Ware woorden Ben. Wordt veel te vaak afgegeven door mensen die iets anders als ze zelf verzamelen of verbouwen gelijk maar afbreken en niet op waarde weten te schatten. Ieder het zijne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Oude berichten

Kerstnieuwtjes van Conrad

Conrad weet wel wat verzamelaars graag onder de kerstboom vinden. Het kerstnieuws van Conrad is erg gedetailleerd. Twee MAN TGS bomenwagens met Ipsilon-Palfinger houtkranen, een als truck met Doll aanhanger geladen met 6 meter stammen, de andere is een trekker met een Doll dolly voor Lees verder

0 commentaren